ایران وکلا
ایران‌وکلا
arrow icon

شرایط خروج از کشور زن بدون اجازه شوهر چیست؟

زمان مطالعه
زمان مطالعه: 6 دقیقه
تاریخ انتشار
۲۴ مهر ۱۴۰۳
تاریخ بروزسانی
۲۸ آبان ۱۴۰۳
شرایط خروج از کشور زن بدون اجازه شوهر چیست؟
خلاصه مطلب در ۳۰ ثانیه

خانم‌های متأهلی که قصد خروج از کشور را دارند اما همسرشان اجازه نمی‌دهد، باید بدانند که قوانین خاصی در این زمینه وجود دارد. زنان بالای 18 سال می‌توانند بدون نیاز به اجازه شوهر سفر کنند. همچنین، در صورت طلاق یا شرایط خاص مانند تهدید به زندگی، امکان خروج از کشور وجود دارد. خانم‌هایی که به دنبال اطلاعات بیشتر در این زمینه هستند، دعوت می‌شوند تا این مقاله را مطالعه کنند و با آگاهی کامل از حقوق خود، تصمیمات لازم را اتخاذ کنند.

خروج از کشور برای زنان متأهل در ایران با چالش‌های خاصی همراه است، به ویژه زمانی که همسر اجازه نمی‌دهد. این مقاله به بررسی شرایط و قوانین مربوط به خروج زنان متأهل از کشور می‌پردازد و به آن‌ها راهکارهایی ارائه می‌دهد.

شرایط خروج از کشور زن متاهل

مطابق با قوانین موجود، برای صدور گذرنامه شرایط و ضوابط خاصی وجود دارد. گذرنامه سندی است که برای سفر به خارج از ایران یا اقامت در کشورهای دیگر ضروری است و تمامی اتباع ایرانی باید این مدرک را برای خروج از کشور تهیه کنند. بر اساس ماده 18 قانون گذرنامه، زنان شاغل و متأهل برای دریافت گذرنامه ملزم به ارائه رضایت‌نامه کتبی از همسر خود هستند. بنابراین، داشتن اجازه خروج از سوی شوهر برای این دسته از زنان الزامی و ضروری است.

همچنین، برای زنان شاغل و مجردی که زیر ۱۸ سال سن دارند و قصد دریافت گذرنامه دارند، ارائه رضایت‌نامه ولی قهری و قیم قانونی نیز الزامی است. در صورتی که شوهر پس از ارائه رضایت‌نامه از تصمیم خود منصرف شود، می‌تواند از خروج همسرش جلوگیری کند و گذرنامه او را ضبط نماید. این شرایط نشان‌دهنده توجه قانون‌گذار به مسائل خانوادگی و حقوق زنان در فرآیند صدور گذرنامه است و هدف آن حفظ امنیت و نظم اجتماعی می‌باشد.

شرایط خروج از کشور زن متاهل
برای صدور گذرنامه زنان، علاوه بر رضایت همسر، برای دختران زیر ۱۸ سال نیز رضایت ولی و قیم الزامی کرده است. حتی با وجود رضایت اولیه شوهر، او می‌تواند از خروج همسر جلوگیری کند.
برای مشاهده بهترین وکیل تهران کلیک کنید. مشاهده

در چه صورتی زن می تواند بدون اجازه شوهر از کشور خارج شود؟

بر اساس قوانین حاکم در ایران، دخترانی که زیر ۱۸ سال سن دارند، برای سفر به کشورهای خارجی نیاز به اجازه پدر دارند. در صورتی که پدر فوت کرده باشد، جد پدری باید مجوز خروج را صادر کند. همچنین، زنان متأهل نیز برای خروج از کشور ملزم به دریافت اجازه از همسر خود هستند. با این حال، استثنائاتی در این قوانین وجود دارد. اگر زنی قبل از ازدواج گذرنامه خود را به‌طور قانونی دریافت کرده باشد و پس از آن ازدواج کند، در صورتی که گذرنامه هنوز معتبر باشد و به تاریخ انقضا نرسیده باشد، می‌تواند بدون نیاز به اجازه همسر از کشور خارج شود. اما پس از پایان اعتبار گذرنامه، برای تمدید آن تنها با ارائه یک اجازه‌نامه کتبی و محضری از همسرش می‌تواند اقدام کند. این موضوع به شرطی است که در زمان عقد، اجازه خروج از کشور به‌عنوان یکی از شروط ضمن عقد ذکر نشده باشد و این شرط به‌صورت رسمی و محضری ثبت نشده باشد. در برخی موارد، بعضی از زنان در زمان عقد اجازه خروج از کشور را به‌عنوان یکی از شروط ضمن عقد قید کرده و در این صورت، دیگر نیازی به دریافت اجازه مجدد از همسر برای خروج نخواهند داشت

بر اساس بند 3 ماده 18 قانون گذرنامه، این ضوابط و شرایط به‌منظور حفظ امنیت و نظم اجتماعی در فرآیند صدور گذرنامه و خروج از کشور وضع شده است. این ماده به وضوح بیان می‌کند که زنان و دختران زیر ۱۸ سال باید از مراجع قانونی خود مجوز خروج دریافت کنند و در موارد خاص، نظارت بر این فرآیند به‌منظور جلوگیری از سوءاستفاده‌ها و حفظ حقوق افراد لازم است.

مقاله مرتبط: اجازه پدر برای خروج فرزندان از کشور

arrow icon

شرایط خروج از کشور برای زنان ایرانی بدون نیاز به اجازه شوهر شامل موارد خاصی است. زنانی که با همسر خود در خارج زندگی می‌کنند، یا با مردان خارجی ازدواج کرده و تابعیت ایرانی خود را حفظ کرده‌اند، می‌توانند بدون کسب اجازه شوهر سفر کنند. همچنین، زنانی که عازم سفر حج تمتع هستند، از این قاعده مستثنی‌اند. در شرایط اضطراری نیز، با تأیید دادستان شهرستان، امکان صدور گذرنامه وجود دارد. این قوانین به منظور حمایت از حقوق زنان و تسهیل سفرهای آنان وضع شده است.

ثبت نام وکیل

آیا در موارد اضطراری خروج زن از کشور بدون اجازه شوهر، امکان پذیر است؟

برای خروج از کشور، زنان متأهل نیاز به دریافت اجازه از همسر خود دارند. بر اساس ماده ۱۸ قانون گذرنامه، کلیه زنان متأهل، صرف‌نظر از سن‌شان، برای سفر به خارج از کشور به اجازه شوهر خود نیازمندند.

شوهر می‌تواند در هر زمان که بخواهد، با مراجعه به پلیس گذرنامه، از اجازه خود صرف‌نظر کند و در این صورت، گذرنامه همسرش ضبط خواهد شد. با این حال، قانون شرایط خاصی را برای خروج زنان متأهل در نظر گرفته است. در مواقع اضطراری، آن‌ها می‌توانند از دادستان درخواست مجوز خروج کنند. تشخیص ضرورت این درخواست بر عهده دادستان است و او موظف است ظرف ۳ روز به آن پاسخ دهد.

این قانون برای زنانی که در خارج از کشور زندگی می‌کنند یا همسرشان تابعیت ایرانی ندارد، مستثنی است. زنان متأهل می‌توانند در موارد اضطراری مانند فوت یکی از بستگان نزدیک، درمان، ملاقات با والدین، یا سفرهای زیارتی از دادگاه مجوز خروج از کشور بگیرند.

مقاله مرتبط: اجازه مادر برای خروج فرزند از کشور

arrow icon
آیا در موارد اضطراری خروج زن از کشور بدون اجازه شوهر، امکان پذیر است؟
شوهر می‌تواند در هر زمان اجازه خروج همسرش از کشور را پس بگیرد و گذرنامه او ضبط شود. با این حال، در شرایط اضطراری، زن می‌تواند از دادستان درخواست مجوز خروج کند.

کدام زنان برای خروج از کشور نیاز به اجازه شوهر ندارند؟

شرایط خروج از کشور بدون نیاز به اجازه شوهر شامل موارد زیر است:

  • زنان مقیم خارج: زنانی که با همسر خود در خارج از کشور زندگی می‌کنند، نیازی به اجازه شوهر ندارند.
  • ازدواج با مرد خارجی: زنانی که با مردان خارجی ازدواج کرده و همچنان تابعیت ایرانی خود را حفظ کرده‌اند، نیز از این قانون مستثنی هستند.
  • سفر حج تمتع: بر اساس نظریه شورای نگهبان، زنانی که برای سفر حج تمتع عازم هستند، نیازی به دریافت اجازه از همسر ندارند.
  • موارد اضطراری: در شرایط اضطراری، در صورت صدور اجازه از سوی دادستان شهرستان، امکان دریافت گذرنامه وجود دارد. با این حال، تعریف موارد اضطراری در قانون مشخص نشده و تشخیص آن به اختیار دادستان است.
  • عقد موقت: شوهر زنی که او را به عقد نکاح موقت درآورده است، نمی‌تواند به تمامی شرایطی که برای زنان متأهل دائمی ذکر شده است، او را ممنوع‌الخروج کند. در واقع، قوانین مربوط به خروج زنان متأهل به نوع ازدواج آنان بستگی دارد و شرایط خاصی برای زنانی که در عقد موقت هستند، وجود دارد.

بنابراین، هر زن ایرانی متأهل در زمان درخواست یا تمدید گذرنامه، لازم است اجازه کتبی از همسر خود کسب کند. فرم‌های گذرنامه شامل بخشی برای اعلام رضایت و امضای شوهر است که باید در دفترخانه اسناد رسمی نیز گواهی شود.

کلام آخر

آگاهی از شرایط و قوانین خروج از کشور برای زنان متأهل اهمیت زیادی دارد. این اطلاعات می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا در مواقع ضروری به راحتی سفر کنند و حقوق خود را حفظ کنند.

کارشناس حقوقی ایران وکلا
تیم تحریریه ایران وکلا
تیم تحریریه "ایران وکلا" شامل نویسندگان با سابقه در نوشتن مقالات حقوقی و وکلا به‌عنوان مشاور حقوقی می‌شود؛ وکلا در تیم تحریریه در کنار نویسندگان حضور مستمر داشته و بر موارد حقوقی درج شده در مقالات، نظارت دارند.
دیدگاهتان را بنویسید