ایران وکلا
ایران‌وکلا
arrow icon

آیا پرداخت افت قیمت خودرو توسط بیمه انجام می‌‌شود؟

زمان مطالعه
زمان مطالعه: 9 دقیقه
تاریخ انتشار
۱۹ آبان ۱۴۰۳
تاریخ بروزسانی
۱۸ آذر ۱۴۰۳
آیا پرداخت افت قیمت خودرو توسط بیمه انجام می‌‌شود؟
خلاصه مطلب در ۳۰ ثانیه

تصادفات رانندگی علاوه بر خسارات فیزیکی به خودرو، باعث کاهش ارزش آن نیز می‌شوند که به افت قیمت معروف است. خوشبختانه با تغییر قوانین، شرکت‌های بیمه موظف شدند خسارت افت قیمت خودرو را نیز پرداخت کنند. برای دریافت این خسارت، داشتن بیمه شخص ثالث یا بدنه، ارائه مدارک لازم مانند کارت خودرو، گواهینامه، صورتجلسه تصادف و فاکتورهای تعمیر الزامی است. به طور خلاصه، با داشتن بیمه مناسب و پیگیری مستمر، می‌توانید خسارت افت قیمت خودروی خود را دریافت کنید.

تصادفات رانندگی، یکی از اتفاقات ناخوشایندی است که ممکن است برای هر راننده‌ای رخ دهد. در چنین شرایطی، علاوه بر خسارات ظاهری وارد شده به خودرو، مسئله افت قیمت خودرو پس از تعمیر نیز مطرح می‌شود. بسیاری از افراد پس از تعمیر خودرو، با این پرسش مواجه می‌شوند که آیا می‌توانند مبلغ افت قیمت خودرو را از بیمه دریافت کنند؟

در این مقاله، قصد داریم به طور کامل به این سوال پاسخ دهیم و اطلاعات جامعی در مورد پرداخت افت قیمت خودرو توسط بیمه در اختیار شما قرار دهیم. با مطالعه این مقاله، می‌توانید اطلاعات لازم برای پیگیری حقوق خود و دریافت خسارت افت قیمت خودرو را به دست آورید.

منظور از افت قیمت خودرو چیست؟

افت قیمت خودرو به معنای کاهش ارزش یک خودرو پس از وقوع حادثه و تعمیرات ناشی از آن است. به عبارت ساده‌تر، خودرویی که تصادف کرده و سپس تعمیر شده است، به دلیل داشتن سابقه تصادف و تعمیرات، نسبت به خودرویی مشابه اما بدون سابقه حادثه، ارزش کمتری پیدا می‌کند. این کاهش ارزش را افت قیمت می‌نامند.

علت اصلی افت قیمت خودرو این است که خریداران بالقوه، ترجیح می‌دهند خودرویی را خریداری کنند که هیچ‌گونه سابقه تصادف و تعمیرات جدی نداشته باشد. زیرا احتمال وجود مشکلات پنهان در خودروهایی که تعمیر شده‌اند، بیشتر است. همچنین، خودروهای تعمیری ممکن است از نظر فنی و ظاهری به اندازه خودروهای نو یا کم کارکرد نباشند.

عوامل موثر بر میزان افت قیمت خودرو بسیار متنوع هستند. برخی از مهم‌ترین این عوامل عبارتند از:

  • نوع و شدت آسیب: هرچه آسیب وارد شده به خودرو بیشتر و جدی‌تر باشد، افت قیمت نیز بیشتر خواهد بود. به عنوان مثال، آسیب دیدن شاسی یا اتاق خودرو، باعث افت قیمت بسیار بیشتری نسبت به آسیب دیدن سپر یا چراغ می‌شود.
  • نوع خودرو: خودروهای لوکس و اسپرت معمولا افت قیمت بیشتری نسبت به خودروهای اقتصادی دارند.
  • سال ساخت خودرو: خودروهای جدیدتر نسبت به خودروهای قدیمی‌تر، افت قیمت کمتری دارند.
  • میزان کارکرد خودرو: خودروهایی که کارکرد کمتری دارند، افت قیمت کمتری خواهند داشت.
  • کیفیت تعمیرات: اگر تعمیرات خودرو به صورت اصولی و با استفاده از قطعات باکیفیت انجام شود، افت قیمت کمتر خواهد بود.

نحوه محاسبه افت قیمت خودرو معمولا توسط کارشناسان بیمه یا کارشناسان دادگستری انجام می‌شود. این کارشناسان با توجه به عوامل ذکر شده و سایر عوامل مرتبط، میزان دقیق افت قیمت را تعیین می‌کنند. لازم به ذکر است که محاسبه افت قیمت خودرو، یک کار تخصصی است و نیاز به دانش و تجربه کافی دارد. در نهایت، افت قیمت خودرو یک واقعیت اجتناب‌ناپذیر است که پس از هر حادثه رخ می‌دهد. با آگاهی از عوامل موثر بر افت قیمت و روش‌های محاسبه آن، می‌توانید در هنگام خرید یا فروش خودرویی که قبلا تصادف کرده است، تصمیم‌گیری بهتری داشته باشید.

منظور از افت قیمت خودرو چیست؟
محاسبه دقیق افت قیمت خودرو توسط کارشناسان متخصص و با در نظر گرفتن عوامل مختلف انجام می‌شود.
برای مشاهده بهترین وکیل تهران کلیک کنید. مشاهده

قوانین در مورد دریافت افت قیمت خودرو چه می‌گویند؟

در سال 1403، شرکت‌های بیمه موظف شدند تا خسارت افت قیمت خودرو را نیز تحت پوشش بیمه بدنه قرار دهند. این یعنی اگر خودروی شما بر اثر حادثه دچار آسیب شده و نیاز به تعمیر داشته باشد، علاوه بر هزینه‌های تعمیر، می‌توانید مبلغ افت قیمت خودرو را نیز از شرکت بیمه دریافت کنید. البته در نظر داشته باشید، بیمه تنها با توجه به مقدار بیمه شخص ثالث یا بیمه بدنه ماشین هزینه‌های افت قیمت و تعمیر را پرداخت خواهد کرد.

به طور مثال اگر هزینه تعمیرات و افت قیمت یک خودرو 30 ملیون تومان بوده و مقدار هزینه بیمه شخص ثالث و بدنه ماشین هم به همین مقدار باشد، بیمه تمام هزینه را متقبل می‌شود، در حالی که اگر هزینه تعمیرات و افت قیمت ماشین 40 ملیون تومان بوده و مقدار هزینه بیمه شخص ثالث و بدنه ماشین 30 ملیون باشد، پرداخت مابقی مبلغ به عهده بیمه نبوده و مسئولیت مابه تفاوت به مقصر صانحه مربوط است.

نکته مهم: برای اطمینان از دریافت تمام حقوق خود، بهتر است با یک وکیل یا مشاور حقوقی مشورت کنید.

ثبت نام وکیل

شرایط دریافت خسارت افت قیمت خودرو چیست؟

برای دریافت این خسارت، شرایطی وجود دارد که باید رعایت شود:

  • داشتن بیمه شخص ثالث: اولین و مهم‌ترین مورد داشتن بیمه شخص ثالث یا بیمه بدنه است، زیرا به توجه به قوانین جدید بیمه موظف است با توجه به مقدار هزینه این بیمه‌ها، هزینه افت قیمت خدرو را نیز بر عهده بگیرد.
  • گزارش کارشناسی: پس از حادثه، کارشناس بیمه باید از خودرو بازدید کند و میزان خسارت و افت قیمت را برآورد کند.
  • صورتجلسه تصادف: این مدرک نشان می‌دهد که حادثه چگونه رخ داده است.
  • فاکتورهای تعمیرات: فاکتورهای تعمیراتی که پس از حادثه انجام شده، باید به شرکت بیمه ارائه شود.
  • کارت خودرو: برای اثبات مالکیت خودرو
  • بیمه نامه: برای اثبات وجود پوشش افت قیمت در بیمه نامه
شرایط دریافت خسارت افت قیمت خودرو چیست؟
دریافت خسارت افت قیمت خودرو منوط به ارائه مدارک شامل بیمه نامه، گزارش کارشناسی، صورتجلسه تصادف و سایر مدارک مرتبط است.

نحوه دریافت خسارت افت قیمت ماشین

مراحل و نحوه دریافت خسارت افت قیمت ماشین از بیمه به شرح زیر است:

  1. اعلام حادثه به بیمه: پس از حادثه، باید در اسرع وقت به شرکت بیمه اطلاع دهید.
  2. بازدید کارشناس: کارشناس بیمه از خودرو بازدید می‌کند و میزان خسارت را برآورد می‌کند.
  3. ارائه مدارک: مدارک مورد نیاز را به شرکت بیمه ارائه دهید.
  4. پرداخت خسارت: پس از بررسی مدارک و تایید خسارت، شرکت بیمه مبلغ خسارت را پرداخت می‌کند.

پرداخت خسارت افت قیمت با بیمه بدنه

با توجه به تغییرات اخیر در قوانین بیمه، خوشبختانه دارندگان خودرو می‌توانند در صورت بروز حادثه و کاهش ارزش خودرو به دلیل تصادف، خسارت افت قیمت را از شرکت بیمه دریافت کنند.

چه زمانی می‌توان خسارت افت قیمت را دریافت کرد؟

  • بروز حادثه
  • داشتن بیمه شخص ثالث یا بیمه بدنه

نکات مهم:

مذاکره با بیمه: ممکن است شرکت بیمه مبلغ کمتری را نسبت به برآورد شما پیشنهاد دهد. در این صورت، می‌توانید با آن‌ها مذاکره کرده و یا از کارشناس دیگری برای ارزیابی خودرو کمک بگیرید.

مشورت با وکیل: در صورت بروز هرگونه اختلاف با شرکت بیمه، بهتر است با یک وکیل متخصص در امور بیمه مشورت کنید.

افت قیمت خودرو پس از تصادف، یک واقعیت اجتناب‌ناپذیر است که می‌تواند خسارت مالی قابل توجهی به مالک خودرو وارد کند. خوشبختانه با تغییرات اخیر در قوانین بیمه، دارندگان خودرو می‌توانند بخشی از این خسارت را از شرکت بیمه دریافت کنند. با این حال، برای دریافت کامل حقوق خود و طی کردن مراحل قانونی، آشنایی با قوانین و مقررات بیمه، ارائه مدارک کامل و در صورت لزوم، مشاوره با یک وکیل متخصص، ضروری است. بنابراین، توصیه می‌شود که پس از هر حادثه، به منظور حفظ حقوق خود، با دقت و آگاهی کامل نسبت به پیگیری خسارت افت قیمت خودرو اقدام کنید.

مدارک لازم برای دریافت خسارت افت قیمت خودرو

در زیر، جدولی از مدارک معمولا مورد نیاز برای این منظور تهیه شده است. لطفا توجه داشته باشید که این لیست ممکن است بسته به شرکت بیمه و شرایط خاص شما متفاوت باشد.

مدرکتوضیحات
بیمه نامهاصل بیمه نامه خودرو که شامل پوشش افت قیمت باشد.
کارت خودروسند مالکیت خودرو برای اثبات مالکیت.
گواهینامه رانندگیگواهینامه راننده برای اثبات اینکه شما راننده خودرو بوده‌اید.
صورتجلسه تصادفگزارش پلیس در مورد حادثه که شامل جزئیات تصادف و خسارات وارده باشد.
کروکی تصادفنقشه ساده‌ای از محل حادثه که توسط پلیس یا کارشناس تنظیم شده است.
گزارش کارشناسیگزارش کارشناس بیمه مبنی بر میزان خسارت وارده به خودرو و افت قیمت
فاکتورهای تعمیراتکلیه فاکتورهای تعمیرات انجام شده بر روی خودرو پس از حادثه.
شناسنامه و کارت ملیبرای اثبات هویت شما.

چگونه می‌توان نسبت به دریافت افت قیمت خودرو اعتراض کرد؟

اگر با مبلغ افت قیمتی که شرکت بیمه برای خودرویتان تعیین کرده است، موافق نیستید، می‌توانید نسبت به آن اعتراض کنید. این کار معمولا زمانی انجام می‌شود که شما معتقدید میزان افت قیمتی که کارشناس بیمه تعیین کرده، کمتر از ارزش واقعی است.

مراحل اعتراض به افت قیمت خودرو

  1. درخواست کتبی: اولین قدم، ارسال یک نامه کتبی به شرکت بیمه است. در این نامه، به صورت دقیق و مستدل، دلایل خود را برای اعتراض به مبلغ تعیین شده بیان کنید.
  2. ارائه مدارک: همراه با نامه اعتراض، تمامی مدارک مرتبط مانند گزارش کارشناسی، فاکتورهای تعمیرات، عکس‌های خودرو قبل و بعد از تصادف، و هر مدرک دیگری که می‌تواند ادعای شما را تقویت کند، را ارائه دهید.
  3. کارشناسی مجدد: درخواست کنید که یک کارشناس مستقل و بی‌طرف برای ارزیابی مجدد خودرو و تعیین دقیق میزان افت قیمت، به محل اعزام شود.
  4. مراجعه به شورای حل اختلاف: در صورتی که شرکت بیمه به درخواست شما پاسخگو نباشد، می‌توانید به شورای حل اختلاف مراجعه کنید. شورای حل اختلاف با بررسی پرونده و شنیدن اظهارات طرفین، رای نهایی را صادر خواهد کرد.
چگونه می‌توان نسبت به دریافت افت قیمت خودرو اعتراض کرد؟
برای اعتراض به افت قیمت خودرو، می‌توانید با ارسال نامه کتبی همراه با مدارک به بیمه، درخواست کارشناسی مجدد و در صورت عدم نتیجه‌گیری، مراجعه به شورای حل اختلاف اقدام کنید.

آیا بیمه شخص ثالث افت قیمت خودرو را می‌دهد؟

در پاسخ کوتاه می‌توان گفت بله، مطابق با قوانین جدید بیمه در ایران، بیمه شخص ثالث موظف است خسارت افت قیمت خودرو را نیز پرداخت کند. پیش از این، بیمه شخص ثالث تنها خسارات وارد شده به اشخاص ثالث را پوشش می‌داد و خسارت افت قیمت خودرو به دلیل تصادف در شمول آن نبود. اما با توجه به تغییرات اخیر در قوانین، این موضوع نیز تحت پوشش بیمه قرار گرفته است.

دلیل این تغییر قانون چیست؟ زمانی که خودرویی دچار تصادف می‌شود، حتی پس از تعمیر کامل، ارزش آن به دلیل وجود سابقه تصادف کاهش می‌یابد. این کاهش ارزش، به اصطلاح افت قیمت نامیده می‌شود. با توجه به اینکه این کاهش ارزش، یک ضرر مالی برای مالک خودرو محسوب می‌شود، قانون‌گذار تصمیم گرفت تا این ضرر را نیز تحت پوشش بیمه قرار دهد.

سخن پایانی

تصادفات رانندگی علاوه بر خسارات جانی و مالی، می‌توانند باعث کاهش ارزش خودرو نیز شوند. در گذشته، این کاهش ارزش به عنوان یک ضرر شخصی برای مالک خودرو محسوب می‌شد. اما با تغییرات جدید در قوانین بیمه، این موضوع نیز تحت پوشش بیمه قرار گرفته است.

کارشناس حقوقی ایران وکلا
تیم تحریریه ایران وکلا
تیم تحریریه "ایران وکلا" شامل نویسندگان با سابقه در نوشتن مقالات حقوقی و وکلا به‌عنوان مشاور حقوقی می‌شود؛ وکلا در تیم تحریریه در کنار نویسندگان حضور مستمر داشته و بر موارد حقوقی درج شده در مقالات، نظارت دارند.
دیدگاهتان را بنویسید