چطور خسارت ناشی از ساخت و ساز همسایه را مطالبه کنیم؟
مطالبه خسارات ناشی از گودبرداری و ساخت و ساز غیراصولی ساختمانهای مجاور، یکی از دعاوی متداول در محاکم قضایی است. این خسارات ممکن است منجر به تخریب کامل یا جزئی ساختمانهای همسایه شود. روشهای جبران خسارت در این موارد شامل پرداخت معادل خسارت، بازسازی آسیبها و بازگرداندن وضعیت به حالت قبل است. در این دعاوی، ارزیابی میزان خسارات به کمک کارشناسان رسمی انجام میشود و اثبات وقوع خسارت نیز الزامی است. اثبات تقصیر متخلف و وجود رابطه سببیت میان خسارات و تقصیر خوانده، از ارکان اصلی این دعوا محسوب میشود.
ساخت و ساز در مجاورت ساختمان برای همسایههای مجاور مزاحمت و سختیهایی ایجاد میکند؛ اما در برخی موارد علاوه بر سر و صدا و مزاحمتهای رفت و آمد ماشین های سنگین، به ملک خساراتی وارد میشود. در این مقاله نحوه مطالبه خسارت از ساخت و ساز همسایه را بررسی کردیم. با ایران وکلا همراه باشید.
نحوه مطالبه خسارت ملک ناشی از ساخت و ساز همسایه
در صورت ورود خسارات مالی، مالک زمین و پیمانکاری که باعث خسارت شده و اقدامات غیر اصولی آنها منجر به تخریب و تجاوز به اموال دیگران گردیده است، بسته به مورد، مسئولیت مدنی خواهند داشت و باید مورد پیگرد قانونی قرار گیرد.
ماده ۳۳۳ قانون مدنی این موضوع را به عنوان یک اصل قانونی تأیید کرده است. این ماده بیان میکند:
“صاحب دیوار، عمارت یا کارخانه مسئول خسارات ناشی از خراب شدن آن است، به شرطی که خرابی به دلیل عیبی باشد که مالک از آن مطلع بوده یا ناشی از عدم مراقبت او باشد.”
مهمترین دلایل طرح شکایت از ساخت و ساز همسایه عبارتند از:
- ساخت و ساز در ساعات غیرمجاز
- حمل مصالح ساختمانی بدون استفاده از جرثقیل و وسایل نقلیه سنگین
- انجام عملیات ساختمانی بدون رعایت ایمنی ساختمانهای مجاور
- آسیب به ساختمان مجاور در حین ساخت و ساز
- عدم توجه به تذکرات همسایه در حین عملیات ساختمانی
- پرتاب اشیاء سنگین از ارتفاع در حین ساخت و ساز
- اختلال در عبور و مرور همسایه به دلیل فعالیتهای ساختمانی
این موارد میتوانند به دلایل قانونی و حقوقی برای شکایت از همسایه تبدیل شوند.
برای شکایت از ساخت و ساز همسایه، ابتدا باید اطلاعات دقیقی از مشکلات و مزاحمتهای ناشی از این فعالیت جمعآوری کنید. اطلاعات لازم شامل تاریخ، ساعت، نوع مزاحمت و تأثیر آن بر زندگی شما و دیگر همسایگان است. پس از آن، میتوانید با صاحبان ساختمان یا سازنده تماس گرفته و مسائل خود را به دقت توضیح دهید. بهتر است تلاش کنید تا به توافقات موقتی دست یابید و اختلافات را به صورت مسالمتآمیز حل کنید. اگر این راهکارها مؤثر نبود، میتوانید از میانجی محلی یا ادارات مسئول کمک بگیرید؛ یک میانجی میتواند به شما در حل مشکلات در کمترین زمان ممکن یاری رساند.
اگر مشکلات همچنان باقی ماند، میتوانید اقدامات قانونی را آغاز کنید. برای این منظور، نامهای رسمی به صاحبان ساختمان یا سازنده ارسال کنید و در آن، مشکلات خود را بهطور دقیق شرح دهید.
در صورت عدم نتیجه، میتوانید به مراجع قانونی مراجعه کنید. وکلا نیز میتوانند در طرح مشکلات شما در دادگاه و دفاع از حقوقتان کمک کنند. در صورت نیاز، شکایت رسمی خود را به مراجع قضایی ارائه دهید و این مرحله به تدریج تحت پیگیری قضایی قرار خواهد گرفت.
ساخت و ساز همسایه علاوه بر ایجاد آلودگی صوتی و مزاحمت، به دلیل تخریب غیر اصولی و یا موارد اینچنینی ممکن است به ملک مجاور خساراتی وارد کند. برای ثبت شکایت و پیگیری دادخواست خسارت ناشی از ساخت و ساز همسایه سامانههای شکایت در شهرداری قرار دارند تا با کمک گرفتن از این سامانهها، مانند سامانه 137، شما بتوانید سریعتر به نتیجه برسید و بتوانید خسارات وارده را مطالبه کنید.
در کدام مرجع برای مطالبه خسارت وارده به ملک از ساخت و ساز همسایه شکایت کنیم؟
با آگاهی داشتن از مرجع رسیدگی به مزاحمت و شکایت از خسارت ساخت و ساز همسایه، میتوانید با سرعت بیشتری اقدام نمایید. در ادامه مراجع رسیدگی را ذکر کردیم.
شهرداری
شکایت از ساخت و ساز غیر اصولی ساختمانهای مجاور معمولاً توسط شهرداری پیگیری میشود. برای ثبت این شکایت، میتوانید به شهرداری منطقه مراجعه کرده و مشکل را گزارش دهید تا تیم نظارتی به محل اعزام شده و تحقیقات لازم را آغاز کند. ساخت و سازهای غیرمجاز در کشور به طور سالانه افزایش مییابد و تعداد سازههای نیمهکاره نیز زیاد است. از آنجا که شهرداری مجوز ساخت و ساز را صادر میکند، رسیدگی به این تخلفات بر عهده این نهاد است.
سامانه 137 و 1888
شکایت از ساخت و ساز همسایه را میتوان از طریق سامانههای 137 و 1888 مطرح کرد. مزاحمتهای ناشی از ساخت و ساز شهری از طریق این سامانهها قابل پیگیری است. طبق قانون، سازنده و مالک ساختمان هنگام اجرای پروژه ساختمانی حق ایجاد مزاحمت برای همسایگان را ندارند. در صورت بروز این مشکل، میتوانید شکایات خود را از طریق سامانه 137 ثبت کنید که مخصوص رسیدگی به شکایات ساخت و ساز شهری طراحی شده است. تخلفات ثبت شده از طریق این سامانهها از زوایای مختلف بررسی میشوند و شکایات مطرح شده در اسرع وقت رسیدگی خواهند شد. پس از ثبت شکایت، تیم نظارتی موضوع را بررسی کرده و آن را به واحد مربوطه ارسال میکند تا تصمیمات لازم اتخاذ شود. در این سامانهها، واحد تحقیقاتی برای پیگیری شکایات مردمی در نظر گرفته شده است.
نظر وکیل ایران وکلا
هر پروژه ساخت و ساز باید بهطور اصولی و صحیح انجام شود. مسئول این پروژه باید نسبت به ساختمانهای همجوار خود تدابیر کارشناسی مناسبی اتخاذ کند. یکی از این تدابیر میتواند بیمه کردن ساختمانهای مجاور باشد تا از وقوع خسارات ناشی از حوادث احتمالی جلوگیری شود. در صورتی که در حین ساخت و ساز خسارتی به ساختمان شما وارد شد، میتوانید با ارسال دادخواست به شهرداری و دادگاه، درخواست ارزیابی خسارت توسط کارشناس دادگاه را مطرح کنید.
جمع بندی
برای ثبت شکایت از ساخت و ساز همسایه، داشتن دانش و اطلاعات حقوقی ضروری است. اگر مراحل ثبت شکایت طبق اصول و تشریفات قانونی انجام نشود، نهادهایی مانند شهرداری به شکایات مطرح شده رسیدگی نخواهند کرد. در این راه وکلای سایت ایران وکلا به کمک شما خواهند آمد و در سریع ترین راه شکایات شما را به نتیجه می رسانند.
سلام درمحدوده پنجتن ۴۵، بوکانی ۱۱ بین عادلی ۱۷ و ۱۵ پلاک ۴۳ می خواهد ساختمان خودرا تخریب نموده وآپارتمانی بسازد. همسایه شمالی شان ما هستیم که شهرداری محترم اگر مجوز داده این را تذکر بدهند که برما خسارتی وارد نکند امیدوارم شهرداری محترم درجریان باشد خدا حافظ شما